Επικινδυνότητα αφαίρεσης σπίλων

Πρέπει να αφαιρείται ένας σπίλος ή όχι;

Υπάρχει διάχυτη η άποψη στο πληθυσμό της Ελλάδας ότι η αφαίρεση ενός σπίλου ενέχει τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας κακοήθειας. Πολύ συχνά, εμείς οι πλαστικοί χειρουργοί ακούμε την φράση “γιατρέ δεν θέλω να το αφαιρέσω γιατί φοβάμαι μήπως γίνει καρκίνος”. Αυτή η άποψη είναι απόλυτα εσφαλμένη.

Υπάρχει πολλές αιτίες από τις οποίες απορρέει αυτός ο μύθος. Η πιθανότερη αιτία είναι ότι στον δέκατο ένατο αιώνα υπήρχε μεταξύ των γιατρών η άποψη ότι τους σπίλους δεν πρέπει να τους αφαιρούμε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης κακοήθειας. Έκτοτε βέβαια πολλές μελέτες έγιναν, οι οποίες απέδειξαν περίτρανα ότι η αφαίρεση κάποιου σπίλου δεν έχει κανένα κίνδυνο για την υγεία, το αντίθετο μάλιστα, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας στην περιοχή αυτή.

Ένας άλλος λόγος στον οποίο μπορεί να οφείλεται η εσφαλμένη αυτή άποψη είναι ότι πολλά άτομα αφαίρεσαν κάποιο σπίλο αφότου είχε μετατραπεί σε κακοήθεια. Βέβαια, όπως κάθε κακοήθεια, έτσι και η βλάβη αυτή είχε δώσει διαστάσεις που δεν μπορούσαν να ελεγχθούν. Για το περιβάλλον όμως του ατόμου σχηματίζεται η άποψη ότι η κακοήθεια δημιουργήθηκε λόγω της αφαίρεσης του σπίλου και όχι ότι ο σπίλος αφαιρέθηκε  λόγω  του ότι ήδη είχε αναπτυχθεί κακοήθεια.

Επομένως είναι σημαντικό να καταρριφθεί ο μύθος αυτός, ο οποίος υπάρχει εκτεταμένος στη χώρα μας, δηλαδή ότι η αφαίρεση ενός σπίλου μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη καρκίνου. Η άποψη άλλωστε αυτή έχει γίνει αιτία, πολλά άτομα, που έχουν αναπτύξει κακοήθεια, να προσέρχονται στον γιατρό με μεγάλη καθυστέρηση. Ως γνωστόν, ακόμα και η κακοηθέστερη βλάβη που είναι το μελάνωμα, εάν αφαιρεθεί σε αρχικό στάδιο, θεωρείται θεραπευμένη και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μέλλον. Αντίθετα, εάν αφαιρεθεί σε προχωρημένο στάδιο, το πιθανότερο είναι ότι η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη και θα στοιχίσει τη ζωή του ατόμου.


Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές από την αφαίρεση ενός σπίλου είναι σχετικά μικρές και συνήθως διορθώσιμες. Πρόκειται για τις κλασικές επιπλοκές οποιασδήποτε επεμβατικής διαδικασίας.

Μόλυνση: η μόλυνση της περιοχής μπορεί να συμβεί όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και οφείλεται σε μικρόβια. Θεραπεύεται με τη χρήση αντιβιοτικών ή με την παροχέτευση του υγρού που έχει συσσωρευτεί.

Αιμάτωμα: συναντάται  σπανίως και μόνο για αφαίρεση πολύ μεγάλων σπίλων. Αντιμετωπίζεται με καυτηριασμό του αγγείου που ματώνει.

Δημιουργία ανεπιθύμητης ουλής: η ουλή αυτή μπορεί να είναι υπερτροφική, χηλοειδές ή ακόμα και μια κανονική ουλή μπορεί να αποτελεί ενόχληση. Για τον λόγο αυτό, πρέπει κανείς να απευθύνεται σε πλαστικό χειρουργό, ο οποίος γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο η ουλή αυτή θα είναι όσο το δυνατόν μειωμένη.


Λειτουργικά προβλήματα

Εάν ο σπίλος βρίσκεται κοντά σε περιοχές με ιδιαίτερη λειτουργική σημασία, όπως είναι τα βλέφαρα, το στόμα ,η μύτη και διάφορα άλλα, η αφαίρεση του μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα εάν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να απευθυνθεί κανείς σε πλαστικό χειρουργό διότι είναι η μόνη ιατρική ειδικότητα, που ο ειδικός γνωρίζει πως θα αφαιρέσει τον σπίλο και πιθανόν θα μεταφέρει άλλους ιστούς εκεί χωρίς να δημιουργηθούν λειτουργικά προβλήματα.