Θηλώματα

Τι είναι τα θηλώματα

Τα θηλώματα αποτελούν μικρές καλοήθης βλάβες του δέρματος, που εμφανίζονται σαν ένα μικρό τμήμα μαλακού και κρεμάμενου δέρματος. Συνήθως έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα και είναι πολλαπλά. Ονομάζονται και ακροχορδώνες (acrochordones).

Μπορούν να εμφανίζονται σε οποιαδήποτε μέρος της επιφάνεια του δέρματος αλλά συνήθως τα βρίσκουμε σε περιοχές που το δέρμα μπορεί να τρίβεται με άλλο δέρμα ή με ρούχα, σε πτυχώσεις του δέρματος, σε σημεία που ιδρώνουν. Τέτοιες περιοχές είναι τα βλέφαρα, οι μασχάλες, η πτυχή κάτω από το στήθος, ο λαιμός το άνω μέρος του στήθους και οι βουβωνικές περιοχές.

Πρόκειται για βλάβες καλοήθης που δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης κακοήθειας απ’ ότι το υπόλοιπο δέρμα. Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, εκτός αν τριφτούν ή τραυματιστούν με ρούχα, κοσμήματα ή στο ξύρισμα.

Πολλά άτομα μπορεί να μην τα παρατηρήσουν και κάποιες φορές μπορεί να πέσουν μόνα τους με το τρίψιμο.

Η επιφάνεια τους μπορεί να είναι λεία ή ανώμαλη. Συνήθως προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος και κρέμονται με έναν μίσχο. Αρχικά είναι μικρά και μπορεί να έχουν μια διάμετρο από 2 χιλιοστά έως 1 εκατοστό. Κάποιες φορές μπορεί να φτάσουν και τα 5 εκατοστά.

Αιτία των θηλωμάτων 

Η αιτία που προκαλεί τα θηλώματα δεν είναι βέβαιη. Είναι πολύ πιθανόν να οφείλονται  σε ιό (hpv 6+11). Πιστεύεται ότι η αιτία έχει να κάνει με τον ιό (hpv 6+11).

Κάποια άτομα κληρονομούν μια αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάζουν θηλώματα. Επίσης, οι υπέρβαροι έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν θηλώματα.

Η συχνότητα δεν διαφοροποιείται μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά τα βλέπουμε αρκετά συχνά σε έγκυες γυναίκες ή σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

 

Παράγοντες οι οποίοι υποβοηθούν την εμφάνιση των θηλωμάτων είναι οι εξής:

1) κληρονομικότητα,

2) αυξημένο σωματικό βάρος (πιθανότατα γιατί οι υπέρβαροι έχουν περισσότερες πτυχώσεις στο δέρμα και πιο πολλές πιθανότητες να έχουν διαβήτη),

3) εγκυμοσύνη (πιθανότητα λόγω ορμονικών αλλαγών),

4) διαβήτης (αυξημένα επίπεδα σακχάρου)

5) άτομα που έχουν ιό hpv τύπου 6+11,

6) ορμονικές διαταραχές σε οιστρογόνα και προγεστερόνη,

7) δυσλιπιδαιμία ( αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης),

8) υπέρταση και αυξημένη CRP (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη). Αυτό μπορεί να σημαίνει και ότι τα θηλώματα πιθανόν να δίνουν ένδειξη για αυξημένη πιθανότητα για αρτηριοσκλήρωση ή καρδιακής νόσου.

Σπανίως  μπορεί να συνδέονται με σύνδρομο Birt-Hogg-Dube. ή Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).


ΑΦΑΙΡΕΣΗ- ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα θηλώματα συνήθως δεν είναι επιβλαβή κι επομένως δεν υπάρχει λόγος αφαίρεσης για λόγους υγείας. Συνήθως αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους διότι το πιθανότερο είναι να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα καθημερινότητας όπως στο ξύρισμα, στο τρίψιμο με ρούχα, κολιέ κλπ.