Αφαίρεση σπίλων με laser

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΣΠΙΛΩΝ ΜΕ LASER

Η αφαίρεση των σπίλων με laser ενδείκνυται στις περιπτώσεις εκείνες και μόνο οπού ο γιατρός είναι βέβαιος για την καλοήθεια του σπίλου. Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την καλοήθεια, αυτή η αφαίρεση θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά με χειρουργικό τρόπο και σε βάθος.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η αφαίρεση με laser δεν απευθύνεται σε όλα τα είδη σπίλων. Κάποια είδη σπίλων αφαιρούνται εύκολα, ενώ η αφαίρεση κάποιων άλλων ειδών γίνεται με δυσκολία ή μπορεί και να μην μπορεί να αφαιρεθούν καθόλου με την χρήση του laser. Την καταλληλότητα ή μη ενός σπίλου για αφαίρεση με laser θα την αποφασίσει ο πλαστικός χειρουργός. Η πείρα του ειδικού ιατρού είναι κρίσιμη σε αυτήν την περίπτωση.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της αφαίρεσης σπίλου με laser

Πλεονεκτήματα στην αφαίρεση σπίλων με laser είναι ότι:

δεν μένει σημάδι ή σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μείνει μια ελάχιστη διαφορά χρώματος. Συνήθως βέβαια ούτε αυτή. Επομένως η αφαίρεση αυτού του τύπου ενδείκνυται στις περιπτώσεις εκείνες όπου ο γιατρός είναι βέβαιος για την καλοήθεια του σπίλου και όπου η μη ύπαρξη σημαδιού είναι απαραίτητη.

δεν υπάρχει μετατόπιση δέρματος κι έτσι σε περιπτώσεις μεγάλων σπίλων και σπίλων στο πρόσωπο κοντά σε περιοχές με ιδιαίτερη λειτουργική σημασία κι αισθητική ιδιαιτερότητα (βλέφαρα, στόμα, μύτη κ.α.) δεν δημιουργείται πρόβλημα.

Μειονεκτήματα στην αφαίρεση σπίλων με laser είναι ότι:

δεν εφαρμόζεται σε όλα τα είδη σπίλων,

υπάρχει μια μικρή πιθανότητα επανεμφάνισης του σπίλου. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί ο σπίλος μπορεί να ξαναφαιρεθεί με laser ή χειρουργικά. Η πιθανότητα αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του σπίλου. Υπάρχουν είδη σπίλων που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επανεμφάνισής τους μετά από αφαίρεση με laser.

Δεν είναι δυνατή πολλές φορές η διενέργεια βιοψίας. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που έστω και με την αφαίρεση με laser η διενέργεια βιοψίας είναι εφικτή.


Αφαίρεση σπίλου από ειδικό ιατρό

Ο πλαστικός χειρουργός ή ο δερματολόγος που θα αναλάβει την αφαίρεση του σπίλου πρέπει να έχει μεγάλη πείρα στη χρήση μηχανημάτων laser. Καταρχάς πρέπει να αποφασίσει ποιο είδος laser είναι κατάλληλο για τον συγκεκριμένο σπίλο. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός δύο διαφορετικών laser προκειμένου να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα.

Πως γίνεται η αφαίρεση σπίλου με laser

Η διαδικασία της αφαίρεσης διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα για κάθε σπίλο.

Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία ή με χρήση αναισθητικής κρέμας. Κάποιες άλλες φορές δεν απαιτείται ούτε καν αυτό.

Όταν εξαχνωθεί ο σπίλος, το άτομο, στο οποίο έγινε η αφαίρεση, μπορεί να αναχωρήσει από το ιατρείο, συνεχίζοντας κανονικά τις δραστηριότητες του (άθληση, μπάνιο, κλπ).

Την επόμενη μέρα θα υπάρχει μία εσχάρα στο σημείο που έγινε η εφαρμογή του laser, η οποία θα έχει το μέγεθος του σπίλου. Μπορεί να καλυφθεί με makeup. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί κανείς να εμφανιστεί στο περιβάλλον του χωρίς κανένα πρόβλημα ήδη από την επόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια ούτε μετά την διαδικασία.

Η εσχάρα αποπίπτει μετά από 7-10 ημέρες. Μετά την απόπτωση της εσχάρας, το σημείο αφαίρεσης θα έχει ένα ελαφρύ ροζ χρώμα, το οποίο και πάλι καλύπτεται άνετα με make-up. Στο επόμενο χρονικό διάστημα σιγά-σιγά το σημείο αυτό αποχρωματίζεται και τελικά παίρνει το χρώμα του δέρματος.

Αφαίρεση σπίλου με laser και αποτέλεσμα

Η αφαίρεση με laser κυρίως δίνει λύση στο αισθητικό πρόβλημα όταν η χειρουργική αφαίρεση θα είχε ένα μη αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για περιπτώσεις ατόμων με πολλούς σπίλους σε εμφανή σημεία ή ακόμη κι έναν μόνο σπίλο σε εμφανές που αλλοιώνει την αισθητική εμφάνιση και αρμονία του ατόμου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή αφαίρεση των σπίλων είναι ο ιατρός να έχει πείρα σε αυτόν τον τομέα για να επιλέξει τους σπίλους που είναι κατάλληλοι για τη διαδικασία αυτή, καθώς και το είδος του μηχανήματος  που θα έχει αποτελεσματικότητα.

Η αφαίρεση σπίλων με laser, όταν γίνει σωστά, δίνει ένα πραγματικά άριστο αισθητικά αποτέλεσμα κι αναπτερώνει τον ψυχισμό των ατόμων, που ταλανίζονται από την ύπαρξη πολλών αντιαισθητικών σπίλων στο σώμα τους.