Ψυχολογικές επιπτώσεις

Τα άτομα που ενοχλούνται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία σπίλων στο δέρμα τους, τόσο ώστε να επηρεάζεται η καλή τους ψυχολογία είναι τριών κατηγοριών:

  • άτομα που στο παρελθόν έχουν χάσει κάποιο προσφιλές τους πρόσωπο από καρκίνο του δέρματος,
  • άτομα που έχουν πάρα πολλούς σπίλους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τους ελέγχουν και
  • τα άτομα που επίσης έχουν πάρα πολλούς σπίλους κι αυτό τους δημιουργεί έντονο αισθητικό πρόβλημα.

Απώλεια προσφιλούς προσώπου από καρκίνο του δέρματος

Συνήθως πρόκειται για απώλεια κάποιου ατόμου από την οικογένειά του ατόμου (γονιός, αδέρφια, σύζυγος). Τα άτομα αυτά έχουν μία συνεχή φοβία ότι οι σπίλοι τους μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθεις και κυρίως μελάνωμα. Η ύπαρξη των σπίλων μάλιστα τους θυμίζει το αγαπημένο τους πρόσωπο, το οποίο έχασαν κι επομένως τους επαναφέρουν ανεπιθύμητες αναμνήσεις.

Εάν ένα άτομο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία η καλύτερη λύση, αν έχει λίγους σπίλους, θα ήταν να τους αφαιρέσει ώστε να μπορέσει να αποβάλλει αυτή τη φοβία του. Αν έχει αρκετούς σπίλους και η αφαίρεση όλων δεν είναι εφικτή τότε η αφαίρεση συγκεκριμένων σπίλων (που συνήθως τους υποδεικνύει το ίδιο το άτομο) μπορεί να παίξει ένα αρκετό βοηθητικό ως ανακουφιστικό ρόλο. Βέβαια και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να αποβάλλει πλήρως τη φοβία του, αλλά συνήθως υπάρχει κάποια ψυχολογική βελτίωση.


Αδυναμία ελέγχου σπίλων

Άτομα που έχουν πολλούς σπίλους δηλώνουν αδυναμία για την παρακολούθηση της εξέλιξής τους. Όποιος έχει πολλές δεκάδες (ή εκατοντάδες σπίλους) είναι αδύνατον να θυμάται πως ήταν ο κάθε σπίλος πριν από μερικούς μήνες. Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται η χαρτογράφηση των σπίλων αλλά και πάλι μια τέτοια κατάσταση δεν είναι εύκολη και σίγουρα επηρεάζει ψυχολογικά το άτομο.

Άτομα που έχουν πάρα πολλούς σπίλους δεν έχουν την ευχέρεια να τους αφαιρέσουν όλους. Σε αυτά τα άτομα, μετά την αφαίρεση λίγων ύποπτων σπίλων, η μοναδική επιλογή για τους υπόλοιπους είναι η παρακολούθησή τους με χαρτογράφηση.


Αισθητική ενόχληση

Πολλά άτομα με πληθώρα σπίλων ντρέπονται να εμφανίσουν το σώμα τους γυμνό και κυρίως αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται άνετα το καλοκαίρι στην παραλία. Ακόμη και εάν πρόκειται για σπίλους, οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερη πιθανότητα μετάλλαξης και επομένως δεν ανησυχούν για το θέμα της υγείας τους, επιβαρύνονται ψυχολογικά για αισθητικούς λόγους.

Όταν οι σπίλοι είναι εμφανώς καλοήθεις και δεν εκτείνονται σε βάθος μπορεί κανείς να τους αφαιρέσει χωρίς την ύπαρξη σημαδιού με διάφορες τεχνικές και κυρίως με χρήση laser. Βέβαια, για το εάν είναι κατάλληλος ο σπίλος για αυτό το είδος αφαίρεσης θα το κρίνει μόνο ο ιατρός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εφόσον το άτομο είναι τυχερό και η πλειονότητα των σπίλων ανήκουν σε κατηγορίες που μπορούν να αφαιρεθούν με laser, τα αποτελέσματα θα είναι πάρα πολύ καλά και πιθανότατα θα λύσει το πρόβλημά του. Ακόμα και εάν καταφέρει μία μεγάλη μείωση του αριθμού των σπίλων, οι λίγοι σπίλοι που θα παραμείνουν δεν θα του δημιουργούν ενόχληση.

Όμως όταν πρόκειται για άτυπους σπίλους, η αφαίρεση τους καταλήγει σε σημάδια. Είναι αυτονόητο ότι το να έχει κανείς πάρα πολλά σημάδια στο σώμα του θα του επιτείνει το αισθητικό και φυσικά το ψυχολογικό πρόβλημα. Ιδίως μερικές περιοχές όπως πλάτη, θώρακας, κοιλιά κάνουν έντονα σημάδια κι επομένως το αποτέλεσμα είναι τελείως αντιαισθητικό.

Ο ψυχολογικός παράγων πολλές φορές αγνοείται από τους ιατρούς, οι οποίοι δίνουν έμφαση μόνο στο μέρος της σωματικής υγείας. Επειδή όμως η ψυχολογία καθορίζει και την ψυχική μας υγεία, η οποία είναι εξίσου σημαντική, θα πρέπει να υπάρξει μία σωστή ισορροπία στην αντιμετώπιση ώστε να μην βλάπτεται η ψυχική υγεία προς όφελος της σωματικής υγείας όσο σημαντική και εάν αυτή είναι.