Όσον αφορά στην αφαίρεση με laser, αυτή μπορεί να γίνει με διάφορους τύπους laser. Συνήθως χρησιμοποιούνται για το λόγο αυτό τα laser CO2 ή τα erbium laser. Το ποιο laser είναι το καταλληλότερο διαφέρει σε κάθε περίπτωση. Εκτός από αυτούς τους δύο βασικότερους τύπους laser, υπάρχουν και άλλοι τύποι που μπορούν να βοηθήσουν στην αφαίρεση σπίλων ή να λειτουργήσουν συνδυαστικά με τους δύο προαναφερθέντες τύπους laser. Προσοχή: εάν υπάρχει η παραμικρή έστω υποψία για κακοήθεια ενός σπίλου τότε απαραιτήτως αυτός πρέπει να αφαιρείται σε βάθος και επί υγιών ορίων κι όχι με laser. Επιφανειακή αφαίρεση μπορεί να γίνει μόνο εφόσον είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι πρόκειται για καλοήθης βλάβη.
Η χειρουργική αφαίρεση των σπίλων γίνεται αφαιρώντας με νυστέρι τον σπίλο επί υγιών ορίων και ακολουθεί συρραφή. Αυτός είναι ο συνηθέστερος τρόπος. Παρόλα αυτά σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, ο σπίλος μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος και να μην μπορεί να γίνει συρραφή ή να βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη για αποκατάσταση περιοχή. Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι οι σπίλοι που βρίσκονται στην κοιλιά ακόμα και όταν είναι μεγάλοι, μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να χρειάζονται πολύπλοκες διαδικασίες. Αντίθετα, οι σπίλοι που βρίσκονται στο πρόσωπο και ακόμα περισσότερο σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου, ακόμα και όταν είναι μικροί, μπορεί να χρειάζονται πιο πολύπλοκες διαδικασίες με ιδιαίτερη τεχνική, προκειμένου να αφαιρεθούν, διότι ακόμη και το μικρό έλλειμμα δέρματος μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα στα βλέφαρα. Η πλαστική χειρουργική είναι η κατάλληλη ειδικότητα για να αποκαταστήσει αυτά τα ελλείμματα σε αυτές τις περιοχές, τόσο για αισθητικούς λόγους όσο και για λειτουργικούς. Η αφαίρεση του σπίλου τεχνικά δεν είναι κάτι δύσκολο. Ο πλαστικός χειρουργός αφού διασφαλίσει την πλήρη εκτομή του σπίλου, επικεντρώνεται στο πιο δύσκολο έργο, που είναι η αποκατάσταση της περιοχής όταν έχει μείνει κάποιο κενό λόγω της αφαίρεσης. Η πλαστική χειρουργική διαθέτει τις κατάλληλες τεχνικές για όλων των ειδών των προβλημάτων. Η χρήση κρημνών (αγγειούμενα τμήματα δέρματος) ή μοσχευμάτων είναι τα όπλα του πλαστικού χειρουργού προκειμένου να αποκαταστήσει και τις πιο ευαίσθητες περιοχές.
Οι κακοήθεις βλάβες πρέπει να αφαιρούνται πάντα εξ ολοκλήρου και με κάποιο τμήμα υγιούς δέρματος στην περιφέρειά τους. Το βάθος αφαίρεσης εξαρτάται από το είδος της κακοήθειας αλλά και από τον βαθμό ανάπτυξής της. Οι κακοήθεις βλάβες του δέρματος ή αυτές που υπάρχει έστω κάποια υποψία για κακοήθεια, μετά την αφαίρεση πρέπει να στέλνονται για βιοψία. Με βάση το αποτέλεσμα της βιοψίας ο πλαστικός χειρουργός θα αποφασίσει εάν η αφαίρεση που έγινε ήταν επαρκής ή χρειάζεται κάποια περαιτέρω θεραπεία.