Πρόκειται για μια μέθοδο αφαίρεσης σπίλων η οποία γίνεται όταν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για καλοήθεια ή ως βιοψία σε ένα σπίλο που υπάρχει αμφιβολία. Είναι μια απλή διαδικασία, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία ή ακόμα και αναισθητική κρέμα.

Τεχνική αφαίρεσης σπίλου Shaving

Ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί ενέσιμο τοπικό αναισθητικό ή μια απλή  κρέμα αναισθητική στην περιοχή της βλάβης. Η επιλογή των δυο εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης. Ο πλαστικός χειρουργός με ένα ειδικό ξυράφι ή νυστέρι αφαιρεί το μέρος εκείνο του σπίλου το οποίο προεξέχει από την επιφάνεια του δέρματος. Η μέθοδος αυτή άλλωστε αφορά μόνο σε βλάβες που προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος. Η διαδικασία γίνεται κόβοντας τον σπίλο με φορά κατ’ εφαπτομένη του δέρματος. Κατόπιν ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να βελτιώσει, λειάνει περαιτέρω το σημείο αφαίρεσης με χρήση ηλεκτοκαυτηριασμού, ραδιοσυχνοτήτων ή laser. Κατόπιν μπορεί να στείλει το τμήμα που αφαιρέθηκε στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, αν υπάρχει υποψία για κακοήθεια.

Στο τέλος της διαδικασίας, τοποθετείται μια κάλυψη (γάζα ή τσιρότο) στην περιοχή.

Τις επόμενες ημέρες θα έχετε μια σκληρή κρούστα πάνω στο σημείο της αφαίρεσης, η οποία θα πέσει από μόνη της μετά από 10 έως 15 ημέρες. Θα μπορείτε να πλένεστε κανονικά.

Συνήθως δεν υπάρχει πόνος και αν υπάρξει θα είναι πολύ μικρού βαθμού.

Όταν γίνει απόπτωση της κρούστας αυτής το σημείο αυτό θα είναι κόκκινο και σιγά σιγά θα αποχρωματίζεται έως ώτου μετά από λίγους μήνες πάρει το χρώμα του δέρματος. Κατά την περίοδο αυτή θα πρέπει να το προστατεύεται με αντιλιακό διαφορετικά υπάρχει περίπτωση υπέρχρωσης ή υποχρωμίας. Μπορεί να χρειαστεί να σας συστήσει κάποια επιθέματα σιλικόνης ή άλλους τρόπους για να μειώσετε την πιθανότητα δημιουργίας ουλής. Ενδέχεται όμως και να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τίποτα άλλο.

Εάν ο γιατρός υποπτευθεί πιθανότητα κακοήθειας θα στείλει το τμήμα που αφαιρέθηκε για βιοψία.

Χαρακτηριστικά Shaving αφαίρεσης σπίλων

Πλεονεκτήματα της αφαίρεσης με τη μέθοδο Shaving είναι:

1ον είναι πιο εύκολη διαδικασία

2ον είναι μια γρήγορη διαδικασία

3ον έχει χαμηλότερο κόστος

4ον το σημάδι που απομένει είναι μικρότερο από την χειρουργική αφαίρεση.

5ον υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να βελτιωθεί στις λεπτομέρειες της αφαίρεσης με χρήση ή ραδιοσυχνότητας ή laser.

 

Κατά την εκτίμησή μας ο συνδυασμός shaving με laser υπερέχει των υπολοίπων τρόπων αφαίρεσης στις περισσότερες βλάβες.