Ξανθελάσματα

Τι είναι τα ξανθελάσματα

Τα ξανθελάσματα εντοπίζονται συνήθως στο δέρμα των βλεφάρων ως δερματικές κηλίδες ή πλάκες λευκού ή λευκοκίτρινου χρώματος. Παρουσιάζονται περίπου στο 4% του πληθυσμού και αφορούν σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες από 40 ως 60 ετών. Απαντώνται συχνότερα στις γυναίκες, καθώς και σε άτομα μεσογειακής και ασιατικής εθνικής προέλευσης. Μπορεί να μεγαλώσουν με την πάροδο του χρόνου ή και να πολλαπλασιαστούν. Τα ξανθελάσματα δεν δημιουργούν άλλα συμπτώματα και γι’ αυτό το λόγο αφαιρούνται μόνο για αισθητικούς λόγους. Η δερματική βλάβη συνήθως αφορά στα επιφανειακά και μεσαία στρώματα του δέρματος, αλλά μπορεί να επεκτείνεται και σε μεγαλύτερο βάθος.

ΞΑΝΘΕΛΑΣΜΑΤΑ

Περίπου στο 50% των περιπτώσεων, τα ξανθελάσματα είναι ένδειξη υπερλιπιδαιμίας, ιδίως όταν πρόκειται για άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Για αυτόν το λόγο, οι ασθενείς που εμφανίζουν ξανθέλασμα πρέπει να ελέγχουν τα λιπίδια αίματος.

Άλλες αιτίες που συνδυάζονται με την εμφάνιση των ξανθελασμάτων είναι η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός, το νεφρωσικό σύνδρομο, η χολόσταση και η λήψη ορισμένων φαρμάκων.


Αφαίρεση ξανθελασμάτων

Τα ξανθελάσματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με:

  • Χειρουργική εκτομή
  • LASER
  • Κρυοθεραπεία
  • TCA

Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία σε ενέσιμη μορφή ή σε μορφή κρέμας. Με οποιαδήποτε μέθοδο κι αν γίνει η αφαίρεση, υπάρχουν πιθανότητες η δερματική βλάβη να υποτροπιάσει και να επανεμφανιστεί.


Χειρουργική αφαίρεση ξανθελάσματος

Ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί όσο πιο ριζικά μπορεί τη βλάβη. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες μόνιμης διόρθωσης, ιδίως όταν το ξανθέλασμα εκτείνεται βαθιά στο δέρμα ή στους μύες που βρίσκονται κάτω από αυτό. Μετά την αφαίρεση, έγκειται στην εμπειρία του πλαστικού χειρουργού να αποφασίσει αν θα κάνει συρραφή της περιοχής ή θα αφεθεί το δέρμα να επουλωθεί από μόνο του. Το ερώτημα αυτό συνήθως τίθεται σε περιπτώσεις που το αφαιρούμενο δέρμα είναι τόσο που η συρραφή του μπορεί να προκαλέσει εκτρόπιο, μια βλάβη του κάτω βλεφάρου που δημιουργεί προβλήματα στον οφθαλμό.

Σε περίπτωση συρραφής, ο χρόνος αποθεραπείας είναι περίπου 10 ημέρες και είναι μειωμένος σε σχέση με τις άλλες μεθόδους αφαίρεσης.


Αφαίρεση ξανθελάσματος με laser

Με τη χρήση laser CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) ή erbium μπορεί να επιτευχθεί εξάχνωση του ξανθελάσματος. Κατόπιν η περιοχή αφήνεται να επουλωθεί από μόνη της δημιουργώντας εσχάρα που υποχωρεί αργότερα. Ο χρόνος επούλωσης είναι περίπου της τάξης των 15-20 ημερών. Σε περίπτωση υποτροπής κι επανεμφάνισης της βλάβης, η εφαρμογή του LASER μπορεί να επαναληφθεί.


Κρυοθεραπεία για αφαίρεση ξανθελάσματος

Η αφαίρεση γίνεται με χρήση ψυχρού αζώτου, το οποίο καταστρέφει το ξανθέλασμα. Όπως και με το laser, η περιοχή αφήνεται να επουλωθεί από μόνη της. Σε περίπτωση επανεμφάνισης, η εφαρμογή επαναλαμβάνεται.


TCA αφαίρεση ξανθελάσματος

Για την TCA αφαίρεση του ξανθελάσματος χρησιμοποιείται τριχλωροξεικό οξύ σε υψηλή συγκέντρωση. Το TCA είναι ένα υλικό το οποίο γενικά χρησιμοποιείται για να γίνονται τα peeling, προκαλώντας απολέπιση στιβάδων του δέρματος. Η υψηλή συγκέντρωσή του απαιτεί ιατρό που γνωρίζει το αντικείμενο. Κατά την εφαρμογή, το ξανθέλασμα καταστρέφεται και ακολουθεί η επούλωση, η οποία διαρκεί περίπου 15-20 ημέρες.


Επιλογή μεθόδου αφαίρεσης ξανθελάσματος και αποθεραπεία

Στις περιπτώσεις που η αφαίρεση των ξανθελασμάτων γίνει με χημικό peeling TCA, κρυοθεραπεία ή laser, κατά την περίοδο επούλωσης της βλάβης μετά την πτώση της εσχάρας, είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού υψηλού δείκτη προστασίας, για την αποφυγή υπέρχρωσης του δέρματος.

Η περιοχή των βλεφάρων έχει πολύ καλή επούλωση και τα σημάδια είναι ανεπαίσθητα. Αν και ως διαδικασία η αφάιρεση ξανθελασμάτων δείχνει εύκολη, η πείρα του πλαστικού χειρουργού είναι σημαντική, για να κρίνει ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για την κάθε περίπτωση και πως αυτή πρέπει να εφαρμοστεί για να έχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.