ΕΠΙΔΕΡΜΟΕΙΔΗΣ ΚΥΣΤΗ (epidermoid cyst)

Eμφανίζεται σαν ένα ογκίδιο που βρίσκεται μέσα ή κάτω από το δέρμα. Πολύ συχνά εμφανίζει μια μικρή οπή στο κέντρο περίπου της μάζας από το οποίο μπορεί να εξέρχεται σμήγμα. Μπορεί να βρίσκεται στο πρόσωπο ή και στο υπόλοιπο σώμα. Πολύ συχνά εμφανίζονται σε άτομα που έχουν κυστική ακμή. Μπορεί οι κύστες αυτές να είναι μια ή περισσότερες και μερικές φορές μολύνονται κάνουν δηλαδή φλεγμονή. Τότε εμφανίζονται με χρώμα κόκκινο ή μπορεί να βγαίνει και πύον. Αναφέρονται και ως σμηγματογόνοι κύστες λόγω του σμήγματος που παράγουν.

Θεραπεία

Η θεραπεία των επιδερμοειδών κύστεων είναι συνήθως η χειρουργική αφαίρεση. Πρόκειται για μια μικρή διαδικασία  με τοπική αναισθησία όπου απαραίτητο είναι να αφαιρεθεί όλο το τοίχωμα της κύστης. Η αφαίρεση αυτή θα πρέπει να γίνεται σε φάση που δεν υπάρχει φλεγμονή διαφορετικά θα πρέπει με τον οποιοδήποτε τρόπο να θεραπευτεί η φλεγμονή και κατόπιν να αφαιρεθεί η κύστη.

ΔΕΡΜΟΕΙΔΗΣ ΚΥΣΤΗ (dermoid cyst)

Πρόκειται για κύστη που προκύπτει από εγκλωβισμό εμβρυικού επιθηλίου και παρουσιάζεται κατά τη γέννηση. Είναι ογκίδιο που έχει το χρώμα του δέρματος. Είναι κινητό κάτω από το δέρμα και παρουσιάζεται συνήθως στο πρόσωπο και ειδικότερα στην περιοχή της εξωτερικής γωνίας του ματιού. Η κύστη συχνά περιέχει τρίχες στο εσωτερικό της.

Θεραπεία

Η θεραπεία των δερμοειδών κύστεων είναι συνήθως η χειρουργική αφαίρεση. Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία. Πρόκειται για μια μικρού βαθμού διαδικασία.

ΚΕΧΡΙΑ Ή ΜΙΛΙΑ (whiteheads)

Πρόκειται για μια πολύ μικρή κύστη λευκή, μεγέθους όσο η κεφαλή της καρφίτσας συνήθως. Βρίσκεται στο πρόσωπο. Μπορεί να είναι παρούσα από την παιδική ηλικία σε άτομα που έχουν ακμή. Μπορεί να είναι επίσης αποτέλεσμα ηλιακού εγκαύματος ή γενικότερα βλαβών από ήλιο.

Θεραπεία

Αφαιρείται εύκολα ανοίγοντας την επιφάνεια με μια βελόνα και πιέζοντας το περιεχόμενο. Συνήθως αυτό μπορεί να γίνεται στα πλαίσια ενός καθαρισμού προσώπου στην αισθητικό ή σε γιατρό. Όσο κι αν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η κατ’ οίκον, αυτόβουλη διάνοιξη πρέπει να αποφεύγεται γιατί υπάρχει ενδεχόμενο μολύνσεως.

Τριχική κύστη (PILAR CYST)

Πρόκειται για κληρονομούμενη κατάσταση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία κύστεων στο τριχωτό της κεφαλής. Μοιάζει πάρα πολύ με την επιδερμοειδή κύστη σε βαθμό που είναι δύσκολο κανείς να τις διαχωρίσει, παρ’ όλο που η τριχική κύστη δεν παρουσιάζει οπή κεντρικά. Είναι επίσης συχνή στο πρόσωπο και στον τράχηλο άλλα ιδίως στο τριχωτό της κεφαλής, όπου μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα πολλές από αυτές. Στο 75% των περιπτώσεων είναι κληρονομικές.

Θεραπεία

Η αφαίρεση γίνεται χειρουργικά με τοπική αναισθησία και απαραίτητο είναι να αφαιρεθεί ολόκληρη η βλάβη μαζί με το εξωτερικό περίβλημα.

Πολλαπλό στεατοκύστωμα (STEATOCYSTOMA MULTIPLEX – SEBOCYSTOMATOSIS)

Πρόκειται για κληρονομική κατάσταση, η οποία αποτελεί πάθηση των σμηγματογόνων αδένων. Συνήθως παρουσιάζονται κατά την εφηβική ηλικία. Οι βλάβες συνήθως είναι πολλαπλές, διαμέτρου 1 έως 3 cm, έχουν λεία επιφάνεια και κίτρινο χρώμα. Οι πιο συχνές εντοπίσεις είναι στο λαιμό, στο στέρνο, στην περιοχή των όρχεων και στις μασχάλες.

Θεραπεία

Θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση, η οποία συνήθως μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, εάν βέβαια το πρόβλημα δεν είναι πολύ εκτεταμένο