Ηλικιακές κηλίδες

Tι είναι οι ηλιακές κηλίδες

 

Οι ηλιακές κηλίδες μπορεί να είναι σκουρόχρωμμες ή ανοιχτόχρωμμες  σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα και μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα και χρώματα. Συνήθως  βρίσκονται στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και κυρίως στη μύτη, στα μάγουλα, στο ανω χείλος, στα αυτιά, το μέτωπο, το λαιμό, τα χέρια την πλάτη. Κάποιες φορές μπορεί να είναι επίπεδες, κάποιες άλλες να ψηλαφώνται.

Δεν θα πρέπει κανείς να τις συγχέει  με τις φακίδες οι οποίες είναι παρόμοιες αλλά όχι ίδιες. Οι ηλιακές κηλίδες δεν είναι επιβλαβής και εμφανίζονται  τόσο περισσότερο όσο προχωράει η ηλικία. Οφείλονται σε υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Αντίθετα οι φακίδες είναι κηλίδες του ανθρώπινου σώματος που συναντώνται σε ανθρώπους ξανθού χρώματος και συνήθως αφορούν στο πρόσωπο.


Τι δημιουργεί τις ηλιακές κηλίδες;

 

Οι ηλιακές κηλίδες οφείλονται στην παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου ή σε υπεριώδη ακτινοβολία από συσκευές μαυρίσματος, όπως το σολάριουμ. Σε κάποιες περιπτώσεις, το ανθρώπινο σώμα παράγει μια υπερβολική ποσότητα μελανίνης που ευθύνεται για τις κηλίδες αυτές. Άλλος παράγοντας που συντελεί στο σχηματισμό των ηλιακών κηλίδων είναι το έγκαυμα από ήλιο.


 Πώς να αποφύγετε τις ηλιακές κηλίδες

 

Δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε τις ηλιακές κηλίδες. Ωστόσο μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες να τις αποκτήσετε με τους εξής τρόπους:

 

1ον να αποφεύγετε τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες

 

2ον να φοράτε συνεχώς αντιηλιακό. Προτιμάταε τα αντιηλιακά με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 15  το χειμώνα και 30 το καλοκαίρι. Φροντίστε να παρέχουν προστασία στη UVA και στη UVB ακτινοβολία.

 

3ον Τοποθετείτε το αντιηλιακό 20’-30’ πριν την έκθεσή  σας στον ήλιο και επαναλάβετε την επάλειψη κάθε δυο ώρες.

 

4ον Φοράτε προστατευτικά ρούχα όπως ελαφρά μπλουζάκια, καπέλα, παντελόνια κλπ. Για ακόμα καλύτερη προστασία υπάρχουν αντιηλιακά ρούχα, που παρέχουν προστασία επιπέδου αντιηλιακού δείκτη 40 ή 50.


Θεραπεία ηλιακών κηλίδων

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για τις  ηλιακές κηλίδες. Κάθε θεραπεία  έχει πιθανότητες παρενεργειών και επιπλοκών. Ο πλαστικός χειρουργός ή ο δερματολόγος που σας παρακολουθεί θα σας πει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τη δική σας περίπτωση.

Αυτού του είδους οι θεραπείες  περιλαμβάνουν:

 

1ον  θεραπεία με laser που καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη.

 

2ον χημικά peeling που αφαιρούν την επιφανειακή στιβάδα  του δέρματος και επιτρέπουν  στο δέρμα να παράγει καινούρια επιδερμίδα.

 

3ον δερμαπόξεση που κάνει αποφλοίωση το δέρματος στην περιοχή εκείνη με αποτέλεσμα νέο δέρμα να παράγεται.

 

4ον κρυοθεραπεία, η οποία παγώνει και νεκρώνει τα μελανοκύτταρα.

Προσωπικά πιστεύουμε ότι η θεραπεία με laser είναι αποτελεσματική  για τις περισσότερες περιπτώσεις. Κάθε κανόνας βέβαια έχει τις εξαιρέσεις του.