Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η “Eπιστημονική Eπιτροπή για την Yγεία, το Περιβάλλον και τους σχετικούς Kινδύνους” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανέωσε στοιχεία του 2006 σχετικά με τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας (UVR) στην ανθρώπινη υγεία, με ιδιαίτερη αναφορά στο σολάριουμ (solarium) για αισθητικούς λόγους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το UVR που εκπέμπεται από solarium, είναι απολύτως καρκινογόνο. Επιδρά τόσο για την δημιουργία καρκίνου όσο και για την εξέλιξή του. Με βάση τα τωρινά διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης αυτής που εκπέμπεται από σολάριουμ, προκαλεί δερματικό μελάνωμα σε όλες τις ηλικίες. Ο κίνδυνος για καρκίνο μεγαλώνει όσο η πρώτη έκθεση γίνεται σε μικρότερη ηλικία. Όταν εξετάστηκαν οι κίνδυνοι σχετικά με την ηλικία και τη συχνότητα της χρήσης του solarium, υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο αν η πρώτη έκθεση ξεκινά σε νεαρότερη ηλικία καθώς και με την αυξανόμενη χρήση των σολάριουμ σε αριθμό και συχνότητα συνεδριών ανά έτος. Σύμφωνα με την Επιστημονική Επιτροπή η χρήση solarium αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος ανεξάρτητα από την προδιάθεση του ατόμου και την αντίδραση του δέρματος στον ήλιο.

Η ακτινοβολία UVB που εκπέμπεται από τα solarium μπορεί να προκαλέσει παραγωγή βιταμίνης D. Ωστόσο, οι Διεθνείς Οργανισμοί δεν συνιστούν τη χρήση του solarium για να ενισχύσουν τα επίπεδα βιταμίνης D ακόμα και το χειμώνα. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης του σολάριουμ υπερκαλύπτονται από τις αρνητικές επιπτώσεις. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει στον οργανισμό την κατάλληλη ποσότητα της βιταμίνης D.

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σχετικά με την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας για την δημιουργία καρκίνου του δέρματος. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ελάχιστο ασφαλές όριο για την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από σολάριουμ.


Η Επιστημονική Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι από το solarium είναι πολλοί και μεγάλοι, άρα θα πρέπει να αποφεύγεται ως μέθοδος μαυρίσματος.