Ο σμηγματογόνος σπίλος είναι ένας ασυνήθης τύπος δερματικής βλάβης. Παρουσιάζεται κατά τη γέννηση, συνήθως αφορά στο κρανίο αλλά μπορεί να εμφανίζονται και στο πρόσωπο, το λαιμό ή το μέτωπο. Παρουσιάζεται ως υπερβολική ανάπτυξη επιδερμίδας, σμηγματογόνων αδένων, τριχοθηλακίων, αποκρινών ιδρωτοποιών αδένων και συνδετικού ιστού. Είναι ένας τύπος επιδερμικού σπίλου και κατηγοριοποιείται ως καλοήθης όγκος των τριχοθηλακίων. Επίσης ονομάζεται οργανοειδής σπίλος γιατί μπορεί να εσωκλείει διαφορετικά όργανα του δέρματος.
Στην παιδική ή νεανική ηλικία παρουσιάζεται σαν κιτρινοπορτοκαλί κηλίδα, σαν μια μοναχική, μαλακή, σε σχήμα γραμμικό ή ωοειδές δερματική οντότητα. Ο σμηγματογόνος σπίλος όσο αυξάνεται η ηλικία συχνά μπορεί να παρουσιάζεται σαν υπεγερμένος, ανώμαλος ή σκεπασμένος με λέπια.
Η διάγνωση γίνεται λόγω της χαρακτηριστικής του εικόνας και μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω βιοψίας.
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΣΜΗΓΜΑΤΟΓΟΝΩΝ ΣΠΙΛΩΝ
Το σύνδρομο αυτό αναφέρεται σε έναν σπάνιο συνδυασμό μεγάλων σμηγματογόνων σπίλων, με βλάβες στο μάτι, τον εγκέφαλο και το σκελετό. Μπορεί να καταλήξει σε όγκους του ματιού και το κρανίο μπορεί να είναι ασύμμετρο. Επίσης μπορεί να υπάρχουν χαρακτηριστικά νευρολογικά στοιχεία όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, επιληπτικές κρίσεις, ημιπάρεση (παράλυση του μισού σώματος), διάφορες κατασκευαστικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο σμηγματογόνος σπίλος πρέπει να παρακολουθείται. Αν κάποια βλάβη παρουσιάζεται μέσα στο σπίλο θα πρέπει να εξετάζεται και πιθανόν να γίνεται και βιοψία. Η αφαίρεση συνήθως γίνεται για αισθητικούς λόγους, αλλά αν αυτή γίνει χειρουργικά, θα υπάρχει κάποια ουλή.
Με χρήση laser η αφαίρεση μπορεί να γίνει χωρίς την ύπαρξη ουλής, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη συζήτηση με τον πλαστικό χειρουργό διότι δεν είναι τόσο ριζική όσο η χειρουργική αφαίρεση. Παρόλα αυτά τα περισσότερα άτομα προτιμούν τη αφαίρεση με laser, όταν αυτή γίνεται, για αισθητικούς λόγους.
[masterslider id=”4″]