Η αφαίρεση κηλίδων, πανάδων και γενικότερα δυσχρωμιών του δέρματος είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση, που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, γυναίκες και άνδρες. Διαχρονικά η προσπάθεια για διόρθωση των δυσχρωμιών του δέρματος γίνεται με peeling, τα οποία αποτελούν μία θεραπεία που βοηθάει αλλά τα αποτελέσματά τους μπορούν να φτάσουν έως ένα σημείο.

Σημαντική εξέλιξη στην αφαίρεση των κηλίδων υπήρξε η τεχνολογία των LASER. Υπάρχουν εξειδικευμένα μηχανήματα laser που μπορούν να κάνουν αποτελεσματική αφαίρεση. Δυστυχώς υπάρχουν και μηχανήματα που δεν είναι εξειδικευμένα και γι’ αυτό το λόγο το αποτέλεσμά τους απογοητεύει όποιον τα έχει δοκιμάσει. Αυτός είναι ο λόγος που πολύς κόσμος δηλώνει ότι δεν έχει μείνει ικανοποιημένος από την προσπάθειά του για βελτίωση των κηλίδων με laser. Η πραγματική αιτία είναι ότι πιθανότατα το μηχάνημα laser που χρησιμοποιήθηκε για την υπηρεσία που κάποιος τους υποσχέθηκε, δεν ήταν το κατάλληλο για τη διαδικασία αυτή.

Τα μηχανήματα laser που είναι εξειδικευμένα για την αφαίρεση κηλίδων, πανάδων και άλλων δυσχρωμιών έχουν την ιδιαιτερότητα ότι έχουν πολύ μεγάλη απορρόφηση της ενέργειας στο μαύρο χρώμα με ταυτόχρονα πολύ μικρή διάρκεια απελευθέρωσης της ενέργειας αυτής.

Pico Laser για αφαίρεση πανάδων και κηλίδων

 

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε στην ανακάλυψη των Pico Laser. Τα Laser αυτά που εκπέμπουν σε πολύ μικρή διάρκεια παλμού δηλαδή σε picoseconds . Η εξαιρετικά αυτή σύντομη διάρκεια απελευθέρωσης της ενέργειας κάνει τα Pico Lasers πολύ πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση κηλίδων, πανάδων και γενικότερα δυσχρωμιών διότι η ενέργεια γίνεται πολύ επιλεκτική . Δηλαδή απορροφάται εξολοκλήρου μόνο από τη χρωστική της κηλίδας χωρίς να προλαβαίνει να απορροφηθεί από το υπόλοιπο δέρμα . Αυτό σημαίνει ότι τα Pico Lasers εξαχνώνουν την κηλίδα με ελάχιστο επηρεασμό του υπόλοιπου δέρματος . Αυτό τα κάνει πιο αποτελεσματικά αλλά ταυτόχρονα μειώνει και τον χρόνο αποθεραπείας διότι το δέρμα δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα και δεν έχει μεγάλο χρόνο επούλωσης. Τα Pico Lasers κατά αυτόν τον τρόπο αποτελούν το πολύ νεότερο σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των πανάδων, κηλίδων και δυσχρωμιών γενικότερα.

Αθανάσιος Χριστόπουλος
Πλαστικός Χειρουργός