Κίνδυνοι από τον ήλιο. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία? Πως μπορούμε να προστατευτούμε σωστά? Βρείτε τις απαντήσεις στο παρακάτω ενημερωτικό βίντεο.


κείμενο συνέντευξης

Δημοσιογράφος: Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα προβλήματα αυτά δεν έχουν μόνο σχέση με την υγεία αλλά και την αισθητική. Κοντά μας έχουμε και σήμερα τον πλαστικό χειρουργό κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο για να τα συζητήσουμε αυτά τα θέματα και φυσικά να μας δώσει χρήσιμες συμβουλές για την αντηλιακή μας προστασία. κ. Χριστόπουλε τι κάνετε?

Πλαστικός χειρουργός: Γεια σας χαίρομαι που βρίσκομαι κοντά σας, ιδίως στο ξεκίνημα του καλοκαιριού.

Δημοσιογράφος: Και εμείς χαιρόμαστε που είστε εδώ, σας έχουμε σε ιδιαίτερη εκτίμηση.

Πλαστικός χειρουργός: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ξεκίνημα καλοκαιριού και νομίζω είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα.

Δημοσιογράφος: Όλοι περιμένουμε το καλοκαίρι με πολύ μεγάλη ανυπομονησία, να πάμε διακοπές, να βγούμε στον ήλιο. Όμως αυτή η έκθεση στον ήλιο είναι επικίνδυνη. Όλοι το γνωρίζουμε πλέον. Πλαστικός Χειρουργός: Η μετρημένη έκθεση στον ήλιο δεν θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνη. Είναι ωφέλιμη για την υγεία. Όμως για να σας δώσω μια ιδέα, 15 λεπτά την ημέρα έκθεση στον ήλιο δεν εννοούμε ηλιοθεραπεία, εννοούμε να βγεις έξω στον ήλιο με τα ρούχα κανονικά.

Δημοσιογράφος: Κανένας δεν κάθεται μόνο 15 λεπτά την ημέρα στον ήλιο.

Πλαστικός χειρουργός: Ακριβώς, θεωρείται ότι είναι επαρκέστατη για να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες, μετατροπή της βιταμίνης D κτλ, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Άρα ο,τιδήποτε παραπάνω από αυτό είναι ίσως λίγο υπερβολή. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυκλοφορούμε μόνο νύχτα και με ομπρέλα, σκεπασμένοι σαν τους Άραβες. Θέλει μια ιδιαίτερη προσοχή.

Δημοσιογράφος: Συνήθως εμείς οι Έλληνες είμαστε λίγο υπερβολικοί στην ηλιοθεραπεία.

Πλαστικός χειρουργός: Είναι πάντα τα πρότυπα της εποχής. Θυμάμαι τον παππού μου, τις γυναίκες τις ήθελαν άσπρες και αφράτες. Αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς το αντίθετο. Τις θέλουν καλλίγραμμες και μαυρισμένες. Επομένως είναι τα πρότυπα της εποχής. Αυτό που λέω είναι “αλλάξτε πρότυπα”. Τουλάχιστον στο θέμα του ήλιου και του μαυρίσματος πρέπει να αλλάξετε πρότυπα διότι δεν είναι και τόσο καλός ο ήλιος. Ο ήλιος σήμερα είναι χειρότερος από ότι ήταν παλαιότερα, είναι πιο επιβλαβής, το στρώμα του όζοντος έχει μειωθεί. Επομένως όλο και περισσότερη επιβλαβής ακτινοβολία περνάει και έρχεται στο δέρμα μας και δημιουργεί βλάβες.

Δημοσιογράφος: Ποιες είναι οι βλάβες που μπορεί να μας προκαλέσει στο δέρμα η αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία?

Πλαστικός χειρουργός: Θα μπορούσαμε να τις χωρίσουμε σε 2 κατηγορίες. Οι βλάβες που δημιουργούν προβλήματα υγείας και οι βλάβες που δημιουργούν αισθητικά προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Να ξεκινήσουμε από αυτές που προκαλούν προβλήματα υγείας.

Πλαστικός Χειρουργός: Αυτές που προκαλούν προβλήματα υγείας είναι οι κακοήθεις βλάβες του δέρματος οι οποίες μπορεί να είναι διαφόρων ειδών. Κυρίως είναι τρεις κατηγορίες. Είναι τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα, τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα και τα μελανώματα. Αυτό είναι κατά σειρά κακοήθειας, δηλαδή τα λιγότερο κακοείθη σχεδόν στα όρια της μη κακοήθειας είναι τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα, μετά τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα και μετά τα μελανώματα που είναι υψηλής κακοήθειας όγκοι.

Δημοσιογράφος: Τα εγκαύματα δεν συμπεριλαμβάνονται στις βλάβες που μας προκαλεί ο ήλιος?

Πλαστικός χειρουργός: Ναι, υπάρχουν τα εγκαύματα.

Δημοσιογράφος: Τα οποία εγκαύματα τα παθαίνουμε σχεδόν όλοι τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού, που βγαίνουμε στον ήλιο γιατί δεν θέλουμε να βάλουμε αντηλιακό.

Πλαστικός Χειρουργός: Πλέον προσέχουμε. Παλαιότερα τουλάχιστον στο ξεκίνημα του καλοκαιριού όλοι λίγο ως πολύ υφίσταντο.

Δημοσιογράφος: Το λέω γιατί εγώ, γιατί τις πρώτες μέρες δεν βάζω καθόλου αντηλιακό.

Πλαστικός χειρουργός: Άρα πιστεύω ότι αυτή η εκπομπή θα σας χρησιμεύσει να μάθετε ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνετε, πρέπει να το σταματήσετε.

Δημοσιογράφος: Και μετά μόλις πάθουμε εγκαύματα αρχίζουμε και βάζουμε γιαούρτια, κρέμες, οδοντόκρεμες, ότι έχουμε στο σπίτι.

Πλαστικός Χειρουργός: Έχω ακούσει τα πάντα, τα οποία θα έλεγα στον κόσμο να τα αποφεύγει. Τα εγκαύματα από ήλιο είναι συνήθως επιφανειακά εγκαύματα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να υποστεί ένα άτομο ένα βαθύ έγκαυμα από τον ήλιο. Είναι επιφανειακά εγκαύματα δηλαδή δεν αφήνουν ουλές, δεν αφήνουν σημάδια. Όμως παρόλα αυτά είναι εξαιρετικά δυσάρεστα, δημιουργούν μια δυσάρεστη αίσθηση για ένα χρονικό διάστημα λίγων ημερών και επίσης επιβαρύνουν τον οργανισμό, το κομμάτι της υγείας διότι έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα τα οποία υφίστανται συχνά εγκαύματα από ήλιο έχουν αυξημένες πιθανότητες να δημιουργήσουν στο μέλλον ένα πρόβλημα καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι εκείνος ο οποίος εκτίθεται στον ήλιο για σύντομα χρονικά διαστήματα μέσα στο χρόνο, έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος από ότι αυτός εκτίθεται πιο μετρημένα αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό που κάνουμε πολλές φορές, να είμαστε σε ένα γραφείο με το φως της λάμπας για 11,5 μήνες το χρόνο και για μισό μήνα να βγαίνουμε και να αρχίζουμε και λέμε “όσο ήλιο και να πάρω, 15 μέρες είναι, όλο τον υπόλοιπο χρόνο είμαι κλεισμένος μέσα”. Δεν ισχύει αυτό, είναι πιο επιβλαβές από το να εκτίθεται κάποιος μετρημένα στον ήλιο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Το δέρμα του δεν είναι έτοιμο να δεχτεί ένα τέτοιο σοκ, υφίσταται ένα σοκ. Ξαφνικά να το βγάλεις σε κάτι που δεν είναι συνηθισμένο και να το βάζεις σε αυτή τη δοκιμασία.

Δημοσιογράφος: Σε περίπτωση εγκαύματος τι πρέπει να κάνουμε? Πως το αντιμετωπίζουμε?

Πλαστικός χειρουργός: Σε περίπτωση εγκαύματος καταρχάς το σωστό είναι να απευθυνθούμε σε ένα γιατρό.

Δημοσιογράφος: Και όχι να βάλουμε ότι έχουμε στο σπίτι μας.

Πλαστικός χειρουργός: Ξέρετε, μόνο ειδικός μπορεί να δώσει μια λύση. Τέλος πάντων, αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίσουμε αυτό το άτομο να δροσίζετε πχ. με νερό. Να βάλει μια ενυδατική κρέμα. Φυσικά να πάψει να εκτίθεται στον ήλιο, απαγορεύεται να εκτίθεται.

Δημοσιογράφος: Μετά από αυτή την εκπομπή είναι σίγουρο ότι θα βγαίνω πάντα με αντηλιακό στον ήλιο μετά από αυτά που άκουσα. Όχι μόνο για μένα, για όλους τους τηλεθεατές.

Πλαστικός χειρουργός: Ελπίζω να έχει αυτό το αποτέλεσμα. Θυμάμαι όταν ήμουν στην Αγγλία, δούλευα σε ομάδα εγκαυμάτων. Φέρνουν ξαφνικά μια κοπελίτσα 16-17 χρονών, η οποία είχε πάει στην Κύπρο για διακοπές, με το που κατέβηκε από το αεροπλάνο πήγε στο ξενοδοχείο ξάπλωσε σε μια ξαπλώστρα χωρίς αντηλιακή προστασία και δεν σταμάταγε παρά μόνο όταν βράδιαζε. Αυτή η κοπέλα στη 2η μέρα ξαναγύρισε με άλλο αεροπλάνο για να νοσηλευτεί στη μονάδα εγκαυμάτων διότι φανταστείτε σε τι σοκ είχε υποβάλει το δέρμα της. Εντωμεταξύ αυτοί οι λαοί δεν έχουν και μια φυσική προστασία, έχουν πιο λευκά δέρματα. Δεν είναι και συνηθισμένοι στον τρόπο αντιμετώπισης του ήλιου. Εμείς γνωρίζουμε ότι αν εκείνη τη στιγμή δεν αισθανόμαστε άσχημα μπορεί να υφιστάμεθα ένα έγκαυμα το οποίο θα το καταλάβουμε την επόμενη μέρα ή το βράδυ της ίδιας μέρας. Αυτοί οι λαοί επειδή δεν το έχουν συνηθίσει δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν κάτι τέτοιο. Όπως επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι πάρα πολύ συχνός σε άτομα τα οποία δεν έχουν καλή φυσική προστασία, δηλαδή βόρειοι λαοί, οι οποίοι έχουν μετακομίσει σε νότιες χώρες. Κλασσικό παράδειγμα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος υπάρχουν στην Αυστραλία. Οι Αυστραλοί είναι βορειοευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν μετακομίσει σε μία χώρα, η οποία έχει πάρα πολύ ηλιοφάνεια. Το αντίθετο, μαύροι που έχουν μετακομίσει σε βόρειες χώρες έχουν σχεδόν μηδενική πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Ο δικός μας λαός έχει κάποια φυσική προστασία, όχι όσο έχουν οι μαύροι, αλλά έχουμε μια φυσική στοιχειώδη προστασία. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ως άλλοθι ώστε να υποβάλλουμε το δέρμα μας σε αυτή τη δοκιμασία συνεχώς.

Δημοσιογράφος: Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο δεν μας προκαλεί μόνο προβλήματα στην υγεία αλλά και αισθητικά προβλήματα. Ποια είναι αυτά?

Πλαστικός χειρουργός: Κατά βάση είναι η αφυδάτωση του δέρματος. Επίσης καταστρέφει τις ελαστικές ίνες που έχει μέσα το δέρμα και γενικά προκαλεί αυτό που ονομάζουμε φωτογήρανση. Τι είναι η φωτογήρανση? Είναι η γήρανση του δέρματος, η οποία έχει να κάνει με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Βέβαια θα πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι όλη η ακτινοβολία από τον ήλιο που μας προκαλεί την φωτογήρανση. Είναι μόνο η υπεριώδης ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο ο ήλιος μας προκαλεί φωτογήρανση ενώ ο εσωτερικός φωτισμός δεν προκαλεί φωτογήρανση. Μερικές φορές, έχει αποδειχθεί ότι η φωτογήρανση είναι πιο επιβλαβής σε σχέση με αυτό που ονομάζουμε χρονογήρανση, δηλαδή τη γήρανση του δέρματος λόγω του ότι περνάει η ηλικία και μεγαλώνουμε. Έχει πιο πολύ βλάβη η φωτογήρανση παρά η χρονογήρανση. Αν θέλουμε να το δούμε σε εικόνα αρκεί να φέρουμε στο μυαλό μας την εικόνα που έχουν οι ψαράδες και οι αγρότες. Αυτή είναι η χαρακτηριστική εικόνα φωτογήρανσης. Ένα δέρμα το οποίο είναι στεγνό, που έχει υποστεί μία πάχυνση, που έχει χοντρούς πόρους και δυσχρωμίες, δεν έχει ενιαίο χρωματισμό, αυτό είναι η χαρακτηριστική εικόνα της φωτογήρανσης. Η φωτογήρανση λοιπόν συσσωρεύεται, μπορεί να μην το βλέπουμε εκείνη τη στιγμή. Ένα νέο άτομο μπορεί να εκτίθεται στον ήλιο και να μην βλέπει κάποια φθορά στο δέρμα του. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι αυτή η φθορά θα φανεί σίγουρα στο μέλλον και δεν θα την αποφύγει. Είναι ένα σακούλι, που το γεμίζεις και ποτέ δεν αδειάζει. Επομένως θέλει μια πρόληψη, ακόμα και από την παιδική ηλικία θέλει πρόληψη. Να προσέχουμε τα παιδιά να μην τα εκθέτουμε πολύ στον ήλιο διότι αυτό θα τους δημιουργήσει πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Νομίζω τα παιδιά τα προσέχουν στον ήλιο. Οι ενήλικες δεν προσέχουν πολύ, όσο θα έπρεπε.

Πλαστικός χειρουργός: Σωστό. Το αισθητικό πρόβλημα το οποίο δημιουργεί η έκθεση στον ήλιο είναι αυτό που ονομάζουμε φωτογήρανση και περιλαμβάνει όλα αυτά που σας είπα. Πιο εύκολες ρυτίδες, πιο εύκολα δημιουργεί χαλάρωση αυτό το δέρμα διότι σπάνε οι ελαστικές ίνες. Χαλάει επομένως η ελαστικότητα αυτού του δέρματος. Επομένως αυτό το δέρμα χαλαρώνει πιο εύκολα, κάνει πιο εύκολα ρυτίδες και ο χρωματισμός του είναι αλλοιωμένος κτλ. Είναι πολλά δηλαδή επιμέρους στοιχεία τα οποία δημιουργούν την εικόνα της φωτογήρανσης.

Δημοσιογράφος: Αν κάνουμε συνεχώς χρήση αντηλιακής κρέμας μπορούμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά ή μπορούμε να τα αποφύγουμε σε ένα βαθμό?

Πλαστικός χειρουργός: Μπορούμε να τα αποφύγουμε, αλλά η απάντηση σε όλα είναι εξαρτάται. Εξαρτάται πως χρησιμοποιούμε την αντηλιακή κρέμα. Την χρησιμοποιούμε σωστά? Πολλοί λένε ότι χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα αλλά έχουν απλώς αυτή την εντύπωση. Δεν την χρησιμοποιούν σωστά. Επομένως, η αντηλιακή κρέμα είναι μεγάλο όπλο κατά των βλαβών από έκθεση στον ήλιο αλλά πρέπει να δούμε πως ένα άτομο χρησιμοποιεί αυτή την αντηλιακή κρέμα. Επίσης μέσο προστασίας δεν είναι μόνο η αντηλιακή κρέμα, είναι ένα ελαφρύ ρούχο, το οποίο παρέχει μια πολύ καλή αντηλιακή προστασία, ένα καπέλο κ.α. είναι και αυτά μέσα αντηλιακής προστασίας και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά ως μέσο. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι βλάβη δεν προκαλεί μόνο ο ήλιος ο οποίος έρχεται απευθείας πάνω στο δέρμα μας, προκαλεί και ο ήλιος ο οποίος έρχεται εξ αντανακλάσεως. Η αντανάκλαση όταν βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα, ακόμα και όταν είμαστε σε σκιά, η αντανάκλαση μπορεί να είναι έως και το 50% της ακτινοβολίας που θα δεχόμασταν με το να εκτιθέμεθα απευθείας στον ήλιο. Αυτό ο κόσμος δεν το λαμβάνει υπόψιν. Είναι πολύ μεγάλη η ποσότητα της ακτινοβολίας που μπορεί να λαμβάνουμε εξ αντανακλάσεως, ιδίως στη θάλασσα γιατί λειτουργεί ως καθρέπτης και κάνει αντανάκλαση στο φως.

Δημοσιογράφος: Είπατε λίγο πριν ότι πρέπει να ξέρουμε πως να χρησιμοποιήσουμε την αντηλιακή κρέμα. Τι εννοείται?

Πλαστικός χειρουργός: Η αντηλιακή κρέμα έχει κάποιους κανόνες. Αυτούς τους κανόνες θα πρέπει να τους τηρούμε και να τους έχουμε στο μυαλό μας. Δείκτης προστασίας. Τι είναι ο δείκτης προστασίας? Μου λένε αρκετοί ότι χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα. “τι βαθμό προστασίας έχει;”. “Δεν έχει είναι ένα λάδι” ή δείκτη προστασίας 2. Αυτό είναι απλώς για να μην έχουμε τύψεις και να έχουμε μια ψευδαίσθηση ότι προστατεύουμε το δέρμα μας. Μια ψευδαίσθηση είναι αυτό, δεν είναι πραγματικότητα. Τι σημαίνει δείκτης προστασίας πχ. 30? Σημαίνει ότι για να πάρω την ακτινοβολία που θα έπαιρνα με μια απευθείας έκθεση στον ήλιο, θα πρέπει να εκτεθώ 30 φορές περισσότερο χρόνο. Εάν φοράω σωστά ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 και εκτεθώ για μισή ώρα στον ήλιο, είναι σαν να έχω εκτεθεί για 1 λεπτό χωρίς αντηλιακό. Όμως στις περισσότερες φορές δεν χρησιμοποιούμε όλοι μας το αντηλιακό σωστά. Και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γράφει στο κουτί αντηλιακή προστασία 30 αλλά με τον τρόπο που το χρησιμοποιούν μπορεί να είναι 10 και όχι 30.

Τι σημαίνει χρησιμοποιώ σωστά το αντηλιακό?

  • Πρώτον: Από την στιγμή που βάζω αντηλιακό αρχίζω να εκτίθεμαι στον ήλιο 20 λεπτά μετά. Τα πρώτα 20 λεπτά δεν έχει την αντηλιακή προστασία που νομίζουμε.
  • Δεύτερο: Ανανεώνω ανά δίωρο. Μετά από 2 ώρες παύει να έχει τόσο καλή αντηλιακή προστασία.
  • Τρίτον: θέλει ένα συγκεκριμένο στρώμα να βάλουμε. Θέλει αρκετό αντηλιακό, όχι βάζω μια σταγόνα στο πρόσωπο και νομίζω ότι έχω αντηλιακή προστασία. Το 30 εκεί μπορεί να είναι 3. άρα θέλει κάμποση ποσότητα, μπορεί να πει κάποιος δεν φαίνεται ωραίο. Ναι, αλλά όταν είμαστε στην παραλία, εκεί δεχόμαστε την μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας, δεν πάμε να κάνουμε φωτογράφηση.
  • Τέταρτον: Όταν μπούμε στη θάλασσα, κάνουμε μπάνιο και ξαναβγούμε, δεν έχουμε αντηλιακή προστασία, έχει φύγει.

Κίνδυνοι από τον ήλιο για το δέρμα (βίντεο)

Δημοσιογράφος: Ακόμα κι αυτά που λένε ότι είναι αδιάβροχα;

Πλαστικός Χειρουργός: Αυτά αντέχουν λίγο καλύτερα. Δεν είναι όμως απόλυτα αδριάβροχα. Επομένως, όταν λοιπόν μπαίνουμε στο νερό και ξαναβγαίνουμε, θα πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό γιατί δεν έχουμε αντηλιακή προστασία.

Επομένως είναι πολλοί παράγοντες οι οποίοι κρίνουν το αν αυτό που γράφει πχ. το 30, αν είναι όντως 30, που συνήθως δεν είναι 30 και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Βάζουμε ένα 30αρι για να έχουμε ένα δείκτη προστασίας 10 στην πράξη. Πολλά άτομα μου λένε “βάζω αντηλιακό και παρόλα αυτά μαυρίζω”. Είναι το πως το βάζεις αυτό το αντηλιακό, δεν είναι εφικτό να τηρεί κανείς αυτή την διαδικασία κατά γράμμα. Δεν είπαμε ότι κανένας θα πρέπει να πάει να απολαύσει το μπάνιο του στην παραλία και να είναι αγχωμένος μην τελειώσει το αντηλιακό, αν έχει καλή αντηλιακή προστασία κτλ. Αν από αυτά που λέμε κάνει κάποιος τα μισά. Επομένως χρησιμοποιώ σωστά το αντηλιακό σημαίνει αυτό το οποίο είπαμε. Παράλληλα, μπορεί κανείς να ενισχύει φορώντας ένα καπελάκι, που κόβει ακτινοβολία, ανοιχτόχρωμα ρούχα κ.α. ιδίως θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή του καλοκαιριού όπου η προστασία του δέρματός μας είναι μειωμένη.

Δημοσιογράφος: Πως επιλέγουμε τον δείκτη προστασίας που ταιριάζει στο δικό μας δέρμα?

Πλαστικός χειρουργός: Γενικά όσο μεγαλύτερος δείκτης προστασίας τόσο καλύτερα. Αυτό βέβαια δεν είναι απόλυτο, γιατί εξαρτάται τι εννοούμε δείκτη προστασίας. Υπάρχουν διάφορα είδη ακτινοβολίας, UVA, UVΒ κτλ. Επομένως δεν σημαίνει ότι αυτό που γράφει είναι για όλα τα είδη ακτινοβολίας. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιεί κανείς όσο γίνεται πιο υψηλό δείκτη προστασίας. Πολλοί λένε ότι όσο πιο μεγάλος είναι ο δείκτης προστασίας τόσο πιο λιπαρό είναι το αντηλιακό και δεν τους δίνει καλή υφή στο δέρμα, δεν τους αρέσει. Κατανοητό αυτό, υπάρχουν όμως και κάποια αντηλιακά τα οποία δεν είναι τόσο λιπαρά και παρέχουν ένα υψηλό δείκτη προστασίας. Από την άλλη μπορεί να το συνδυάζει κανείς και το αντηλιακό και με άλλους τρόπους.

Δημοσιογράφος: Έχω ακούσει ότι τα αντηλιακά προστασίας που έχουν δείκτη προστασίας πάνω από 30 δεν έχουν κάποιο παραπάνω αποτέλεσμα. Ισχύει?

Πλαστικός χειρουργός: Όταν έχεις δείκτη προστασίας 30 σημαίνει ότι σου παρέχει περίπου μια προστασία 1 προς 30. περίπου 97% προστασία. Όταν πας στο 60 ή στο 50, η προστασία από 97 γίνεται 98,5 και το σκεπτικό είναι ότι δεν είναι κάποια σημαντική διαφορά. Επομένως δεν έχει και κανένα ιδιαίτερο νόημα το κυνήγι του πιο μεγάλου δείκτη προστασίας. Από ένα σημείο και πάνω, το 30 και πάνω, έχει νόημα να βάζω σωστά το αντηλιακό. Ότι και να βάλω αν δεν το ανανεώνω δεν κάνω τίποτα.

Δημοσιογράφος: Μας είχατε πει σε προηγούμενη εκπομπτή ότι αυτοί που έχουν πολλούς σπίλους και αυτοί που έχουν αφαιρέσει σπίλους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πλαστικός χειρουργός: Αυτοί που έχουν κυρίως τους λεγόμενους δυσπλαστικούς σπίλους, μαύροι επίπεδοι σπίλοι που έχουν λίγο ακανόνιστο σχήμα

Δημοσιογράφος: Αυτοί μπορούν να γίνουν κακοήθεις?

Πλαστικός χειρουργός: Αυτοί έχουν υψηλότερες πιθανότητες σε σχέση με το υπόλοιπο δέρμα να μετατραπούν σε κακοήθεια. Χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα όσοι έχουν το λεγόμενο σύνδρομο δυσπλαστικού σπίλου, που έχουν πάρα πολλούς δυσπλαστικούς σπίλους στο σώμα. Αυτοί έχει παρατηρηθεί ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μελάνωμα που είναι και ο κακοηθέστερος καρκίνος του δέρματος. Αυτά τα άτομα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Το καλύτερο είναι μπλουζάκι και αντηλιακή προστασία.

Δημοσιογράφος: Το καλύτερο είναι να μην βλέπει αυτούς τους σπίλους σχεδόν καθόλου ο ήλιος?

Πλαστικός χειρουργός: Ναι. Βέβαια μην πέσουμε στην άλλη άκρη να δημιουργήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μια φοβία ότι “εγώ είμαι καταδικασμένος όλη μου τη ζωή να κυκλοφορεί μόνο νύχτα χωρίς φεγγάρι”. Θέλει μια προσοχή να μπορεί να χαίρεται το μπάνιο του, απλώς να έχει στο μυαλό του ότι πρέπει να φοράω κάτι, πρέπει κάπως να προστατεύομαι. Όπως επίσης συστήνουμε σε αυτά τα άτομα να κάνουν κάθε τόσο μια χαρτογράφηση των σπίλων για να μπορούν να τους ελέγχουν. Αυτό είναι αρκετό.

Δημοσιογράφος: Αν προσέχουμε είναι σίγουρο ότι δεν θα πάθουμε κάτι κακό.

Πλαστικός χειρουργός: Σίγουρο στη ζωή δεν είναι τίποτα, απλώς μιλάμε πάντα για πιθανότητες, μειώνουμε τις πιθανότητες. Αυτό που ακούω είναι “και ο άλλος που πρόσεχε, κοίτα τι έπαθε”. Δεν είπαμε ότι αν προσέχει κάποιος έχει 0% πιθανότητες. Τουλάχιστον μειώνεις τις πιθανότητές σου.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές.