Στα πλαίσια της ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος και την πρόληψη των ατόμων από τα μελανώματα, έχει θεσπιστεί η Εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος, η οποία ξεκινά από τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για την ιδιαίτερη αξία της πρόληψης μέσω της έγκαιρης διάγνωσης των μελανωμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι 9 στις 10 περιπτώσεις μελανωμάτων μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία αρκεί να γίνει γρήγορα η διάγνωση. Δυστυχώς στην Ευρώπη, παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων, κυρίως στα νέα άτομα. Οι βασικοί λόγοι είναι η αλλαγή τρόπου ζωής, η αλλαγή του περιβάλλοντος και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνων τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι περίπου 130.000 άτομα εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος κάθε χρόνο, ενώ περίπου 36.000 χάνουν ετησίως τη ζωή τους. Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων που αγγίζει το 10%.

μελανωμα

Στην Ελλάδα που η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη και μάλιστα και στις τέσσερις εποχές του έτους, καθώς και που η ηλιοθεραπεία είναι εκτεταμένη στα περισσότερα άτομα τους καλοκαιρινούς μήνες, η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία.

Στο Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής “Αισθητική Ανάπλαση” όλα τα άτομα μπορούν να έχουν έγκυρη ενημέρωση για τους σπίλους του σώματος τους, καθώς επίσης και να αφαιρέσουν εκείνους τους σπίλους που είναι επικίνδυνοι ή ύποπτοι ότι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον.

Για αναλυτικές πληροφορίες αλλά και για καθορισμό ενημερωτικού ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό Χριστόπουλο Αθανάσιο, τα ενδιαφερόμενα άτομα μπορούν να επισκεφθούν την εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.spiloi.gr.

Τι είναι το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από κακοήθη σπίλο (ελιά) που μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Αν δεν θεραπευτεί, έχει γρήγορη εξέλιξη, δίνει μεταστάσεις και οδηγεί πολύ γρήγορα στο θάνατο ακόμα και σε διάστημα ενός έτους. Άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος όπως ακανθοκυτταρικοί ή βασικοκυτταρικοί, είναι πιο εύκολοι στην αντιμετώπισή τους. Βέβαια, σε κάθε τέτοια περίπτωση επιβάλλεται η χειρουργική αφαίρεση του σπίλου.

Αποτελεί λοιπόν ύψιστη προτεραιότητα η γρήγορη αναγνώριση των αρχικών σημείων ενός μελανώματος. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός μπορεί να αναλάβει την αντιμετώπιση του.

Διάγνωση ενός μελανώματος

Η χαρτογράφηση των σπίλων μπορεί να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την θέση, τη μορφολογία, το χρώμα και το μέγεθος των σπίλων του ατόμου. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια ποιοι σπίλοι είναι επικίνδυνοι και θα συζητήσει με τον ασθενή για τον τρόπο αφαίρεσης τους με χειρουργικό τρόπο. Οι αφαιρούμενοι αυτοί σπίλοι θα σταλούν για βιοψία, ώστε να εξεταστούν στο μικροσκόπιο και να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία.

Ποια άτομα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα

  1. Άτομα με σπίλους που είναι μεγάλοι σε μέγεθος και με ακανόνιστο σχήμα
  2. Άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανωμάτων
  3. Άτομα που είχαν παρουσιάσει εγκαύματα από ηλιοθεραπεία σε νεαρή ηλικία
  4. Άτομα που έχουν υπερβολικό αριθμό σπίλων στο σώμα τους, συνήθως πάνω από 70-80
  5. Άτομα με κόκκινα μαλλιά, ξανθά ή φακίδες στο πρόσωπο

Σπίλοι οι οποίοι δεν είναι επικίνδυνοι μπορούν να αφαιρεθούν με laser από τον πλαστικό χειρουργό, σε μια απλή διαδικασία λίγων λεπτών, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

https://www.youtube.com/watch?v=4m6ATU8HSeg